You are currently viewing איך מונעים כאבי מפרקים נוספים לאחר ניתוח החלפת מפרק?

איך מונעים כאבי מפרקים נוספים לאחר ניתוח החלפת מפרק?

רבים בגיל מתקדם סובלים מכאבי מפרקים שיוצרים בעיות רבות בתנועה ופוגעים בתפקוד ובאיכות החיים. לרוב מדובר בשחיקת המפרק שמחמירה עם השנים בעקבות תהליך ההזדקנות, אך לעיתים גם צעירים יותר יסבלו מהרס הסחוסים בשל דלקת או לאחר תאונה או חבלה כלשהי.
במקרים בהם זריקות סטרואידים או טיפולים חלופיים לא מועילים, ההמלצה הרפואית היא לעבור ניתוח להחלפת המפרק.
המטרה של ניתוח זה היא להחליף את האזורים הפגועים במשתלים מלאכותיים אשר נועדו לתקן עוויתות ולשפר את תפקוד הירך וכך גם למנוע כאב. כיום קיימת שיטה קדמית מתקדמת באמצעותה ניתן לקצר לאחר מכן את ההליך השיקומי על מנת לחזור בהקדם לשגרה. חשוב כמובן לעבור את הניתוח אצל מומחה לאורתופדיה כירורגית במרפאה איכותית.
עם זאת, כמו כל ניתוח יש להקפיד על תהליך השיקום וההנחיות השונות כדי להפחית כאב ולקדם תפקוד. לפניכם מספר המלצות כיצד לחזור לשגרה מהר יותר תוך מינימום כאב בעקבות ניתוח החלפת המפרק:

תתחילו לנשום כדי להפחית כאב

לנשימה חשיבות רבה בתהליך השיקום, כי בעת השכיבה הריאות אינן מאווררות ומצטברת ליחה ואם היא לא נפלטת החוצה, היא עשויה לצבור חיידקים ולהוביל לסיבוכים כמו דלקת ריאות. לכן, חשוב לתרגל נשימה בהנחיית פיזיותרפיסט לצורך הפעלה מלאה של הריאות ומניעת סיבוכים.

זהירות, פצעי לחץ לפניכם

לאחר הניתוח שכיבה ממושכת עשויה לגרום לפצעי לחץ כואבים שעשויים גם להיות מסוכנים. חשוב מאוד לנקות היטב את אזור הניתוח, להחליף חבישות, לגוון את מנח הגוף ככל שניתן . כדאי לתמוך בגוף גם באמצעות מזרונים וכריות למיניהן או משענת מוטה בזווית של 30 מעלות. חשוב מאוד לבצע גם פעילות ברגע שניתן ולשמור היטב על העור – להיות ערניים במיוחד להופעה של שלפוחיות, אדמומיות או עור יבש ופצוע, להחליף בגדים כדי למנוע הזעת יתר ולהעדיף מצעים נושמים ואווריריים. על מנת להפחית את הסיכוי לפצעי לחץ כואבים, חשוב לשמור על העור לח בתהליך עיסוי שמסייע בהמרצת זרימת הדם ובכל מקרה, לכוון את הטמפרטורה בחדר כך שהא תהיה נעימה ולא ייווצר מצב של קור או חום קיצוני. אם קשה לכם לנוע בתחילת השיקום, ניתן להשתמש כמובן באמצעים שיסייעו לכם כמו מקל או הליכון.

היכון, הכן, להתחיל לזוז

לאחר ניתוח מפרקים תהליך השיקום כולל תרגול פיזיותרפיה על מנת לשפר את התפקוד ולהרחיב את טווח התנועה. פיזיותרפיה משפרת באופן משמעותי את פעילות השרירים ויכולה להפחית כאב. ניתן לשלב גם טיפולים משלימים כמו דיקור סיני או רפלקסולוגיה והחזרה לפעילות גופנית מתונה אף היא חשובה, כי בעת פעילות גופנית משתחררים אנדורפינים שמעלים באופן משמעותי את מצב רוח ויכולים להפחית לחץ וגם כאב. אפשר למצוא פעילות גופנית מותאמת לפי מגבלת התנועה כמו למשל, הליכה או שחייה ולהעלות את התדירות או המאמץ לפי קצב ההחלמה. לרוב משולבים בתרגילים הגופניים המתאימים לאחר ניתוח החלפת מפרק תרגילי שיווי משקל ותרגילים לשיפור השליטה העצבית. נסו לשלב בין פעילות ומנוחה עד שתרגישו שהכאב פחת ואתם מסוגלים ליותר.

טיפול בכאב דרך משככי כאבים

במידה והכאב חריף ניתן להתאים את נטילת משככי הכאבים על פי עוצמת הכאב ולהתייעץ עם רופא או אחות אילו משככי כאבים לקחת לפי העוצמה ותוך כמה זמן מהניתוח, באיזה מינון ועד מתי, כדי למנוע התמכרות למשככי כאבים. לרוב הרופא יציע מעין "תוכנית לניהול כאב" שכוללת איזו כמות של משככי כאבים ליטול עם ירידת הכאב ועד הפחתתם ההדרגתית.